Elburg Yachting EU Douane Entrepot

Ontdek de voordelen van een douane-entrepot voor niet-Europese jachten  

Elburg Yachting heeft haar EU douane-entrepot geopend dankzij de verkregen douane-entrepotvergunning voor zeegaande motor- en zeiljachten vanaf een lengte van 7,5 meter. 

Het douane-entrepot is gevestigd aan de J.P. Broekhovenstraat 37, 8081 HB te Elburg en is dankzij een nauwe samenwerking tussen de douane en Elburg Yachting tot stand gekomen. De douane-administratie van het entrepot zal worden verzorgd door een professionele externe expediteur.

Het douane-entrepot biedt u als klant de mogelijkheid om jachten van buiten de Europese Unie in het entrepot te stallen zonder dat er invoerrechten of belastingen moeten worden afgedragen. Deze vorm van dienstverlening is buitengewoon interessant voor eigenaren van jachten die van buiten de EU komen, jachtbouwers, jachtmakelaars, importeurs en dealers.

De Brexit heeft tot een toename van de vraag naar deze dienstverlening geleid. Veel landen in noordwest Europa doen tenslotte zaken met de UK, maar ook met bijvoorbeeld Zwitserland, Noorwegen of landen buiten Europa. 

De meest voorkomende redenen om een jacht tijdelijk in een douane-entrepot te stallen zijn:

  • De verkoop of aflevering in een later stadium van een niet EU-jacht in Europa. 
  • Inruil van een jacht uit een niet-EU-land waarvan het (nog) niet duidelijk is of deze aan een klant binnen of buiten de EU wordt verkocht.
  • Nieuwe jachten van buiten de EU die in afwachting van een koper aan een dealer of makelaar in consignatie worden gegeven.
  • Jachten in afwachting van de conclusies van een douaneonderzoek.
  • Elke andere situatie waarbij een niet-EU jacht tijdelijk in het douane-entrepot wordt opgeslagen wanneer nog niet duidelijk is of het jacht de EU weer zal verlaten dan wel binnen de EU zal blijven.

Jachten die bij ons in het douane-entrepot zijn opgeslagen kunnen tijdens die periode door ons worden onderhouden. Alle vereiste douanehandelingen worden door Elburg Yachting in samenwerking met een professionele externe expediteur verzorgd en begeleid. De jachten staan onder permanent toezicht.

Door de opening van het douane-entrepot begin 2023 heeft Elburg Yachting een nieuwe stap gezet in haar dienstverlening en kunnen wij nagenoeg alle voorkomende handelingen en werkzaamheden aan internationale jachten voor u uitvoeren en/of verzorgen. 

Groot voordeel van deze locatie is dat Elburg Yachting, eenvoudig aan te varen is door haar ligging aan de doorgaande vaarroutes van de randmeren en het Veluwemeer. 

Voor informatie of vragen over de mogelijkheden van het douane-entrepot kunt u contact opnemen met de heer J. Eenkhoorn.